Hétfő, 2019-08-19, 3:50 PMÜdvözöllek Vendég | RSS
JAGT EMLÉKKÖNYV
Honlap-menü

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Belépés
Nyitólap » 2016 » Október » 14 » Mónus Béla az Állami Ünnep alkalmával díjazottak között
2:42 PM
Mónus Béla az Állami Ünnep alkalmával díjazottak között

Átadták az idei Népművészet Mestere díjakat

Tíz kiemelkedő alkotó kapta meg az elismerést

MH/MTI – 2016.08.19. 19:40

Tíz kiemelkedő alkotó kapta meg idén is a Népművészet Mestere díjat, amelyet a nemzeti ünnep alkalmából a Mesterségek Ünnepe rendezvénysorozat keretében adtak át pénteken a budai Várban.

rétv-mest576x356Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára beszédet mond a Népművészet Mestere díjak átadásán - MTI Fotó: Máthé Zoltán

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a díjátadón felhívta a figyelmet arra, hogy életművük tette méltóvá a kitüntetetteket arra, hogy a Népművészet Mestere díjban részesüljenek.
A díjazottak az elmúlt évtizedekben hozzájárultak a magyar gyökerek megtalálásában - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy a gyökér a legfontosabb a fa élete szempontjából is, mert az ad neki tápanyagot, vizet, stabilitást, hogy ne döntse ki a legkisebb szél. A magyar népművészet egy olyan fajta gyökér, amely alapidentitást és olyan kötést jelent, amelyet semmi más nem adhat meg - mutatott rá Rétvári Bence.

népmRétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára (k), a Népművészet mestere címmel kitüntetettek: Füstös János táncos (b1), Galánfiné Smidt Teréz szövő (b2), Jámbor István prímás (b5), Szilágyi Ferenc énekes (b6), Mónus Béla fafaragó (j5), Kerekes Endréné Radó Mária hímző (j4), Hodorog András furulyás (j3), Bujdosó Sándorné szövő (j2) és Bartos Béla szűcs családtagja a Népművészet Mestere díjak átadásán - MTI Fotó: Máthé Zoltán

Felhívta a figyelmet arra, hogy a népi hagyomány mindig képes a megújulásra. Mint mondta, személytelen, digitalizált világunkban még nagyobb szükség van a művészetre, a képzőművészetre, és a népi gyökerekből táplálkozó művészetre, amely az évszázadok során jött létre.
Hangsúlyozta, hogy a Mesterségek Ünnepén is a hiteles, autentikus népi művészettel találkozhatnak az érdeklődők.

A nemzeti ünnep előestéjén Népművészet Mestere díjat kapott Bartos Béla szűcs, a hagyományos népi szűcsmesterség, valamint a hímzés megőrzéséért, magas szintű műveléséért és Bujdosó Sándorné szövő, hímző, a bihari azsúrszövés, csipkeszövés, a bihari és partiumi göbös szőttes mintázás, úri hímzés, a debreceni női kisbunda és szőrhímzés hagyományainak megőrzéséért, ápolásáért és továbbadásáért.
Az elismerésben részesült Fazekas Ferenc fazekas, szakoktató négy évtizedes fazekasságban töltött munkásságáért, oktatói tevékenységéért és Füstös János (Füstös Ioan) nyugdíjas táncos, a Kallós Alapítvány nyári táborainak hagyományőrző tanára az erdélyi Mezőség néptánchagyományainak ápolásáért, a táncházmozgalom népszerűsítése érdekében végzett munkájáért. 
Díjat vehetett át Galánfiné Smidt Teréz szövő a magyar szőtteshagyomány ápolásáért, az ősi és az új szövési technikák oktatásáért, a kézi szövés mesterségének továbbadásáért; Kerekes Endréné Radó Mária hímző a nyugat-dunántúli hímzések körében végzett kutatómunkája elismeréseként; valamint Mónus Béla fafaragó magas színvonalú alkotóművészeti tevékenységéért, a fafaragás mesterségének ápolásáért, továbbadásáért.
Kitüntették Hodorog András (Hodorog Andrei) furulyást a klézsei, moldvai csángó magyar furulyajáték, falusi hagyományok hiteles tolmácsolásáért és továbbadásáért; Jámbor István prímást az erdélyi, Küküllő menti hangszeres népzene hiteles tolmácsolásáért, továbbadásáért és átörökítéséért; valamint Szilágyi Ferenc énekest a Szilágyság népi kultúrájának szélesebb körű megismertetéséért.

A Népművészet Mestere díjat a magyar népművészeti alkotómunka területén kiemelkedő művészi értékteremtő munka elismerésére, az eredeti népi hagyományokban felnőtt, azokat tehetségükkel, egyéniségükkel tovább gazdagító és tanítványoknak továbbadó népművészek számára alapították.

Megtekintések száma: 772 | Hozzáadta: szuper | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 2
0 Spam
2 szuper  
Értékes és szép dolgokat faragsz. Gratulálok! Üdvözlettel: szuper

0 Spam
1 szuper  
Kedves Mónus Béla! Nagy örömünkre az interneten találtunk egy posztert a fafaragásaidról, amit engedelmeddel elhelyeztünk ezen a honlapon is. (Meglátható a Fotóalbumok / Vendel napok kategória alatt .)
 Köszönjük, hogy gyarapíthattuk Fotóalbumunk anyagát a szobraidról készült képekkel.
 Továbbiakban még sok  értékteremtő, eredményes munkás évet kívánunk Neked! Büszkeséggel figyeljük alkotómunkádat.  Üdvözlettel:  Györgyi

Név *:
Email *:
Kód *:
Naptár
«  Október 2016  »
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Óbuda Online Rádió

Keresés